Kinderstoel
Toelichting ontwerp en proces


Om een beeld te krijgen van hoe kinderen hun kinderstoel ervaren ben ik begonnen met een bezoek aan een kleuterklas. Na een korte uitleg hebben alle kinderen een stoel getekend.

Het resultaat was heel divers en wat bij veel tekeningen opviel was dat de kinderen de stoel als iets groots ervaren.
Het eerste idee is een stoel die het kind omhuld en naast fysieke bescherming ook visueel beschermt en zorgt voor een focus naar voren. In de eerste schetsen ontstaat het idee voor een stalen rechthoekige voet en een zitgedeelte van gebogen hout. 
De volgende stap is het maken van diverse modellen. Bij het eerste model bleek dat de stoel vrij grof werd. Het tweede model is uit een plaat karton waarbij de verhoudingen tussen de voet en het zitje sterk verbeteren. Het derde model is gebogen uit een stuk blik en laat zien dat het metaal goed bruikbaar is voor de voet. Voor het zitje is het echter minder prettig waardoor een kussen onvermijdelijk wordt.


Model vier en vijf zijn een samenvoeging van het eerste en het derde model waarbij het zitje van hout is en de voet van staal. Het zitje heeft meer rondingen en het hout voelt warm en zacht aan terwijl de poot hoekig is en koud aanvoelt. Dit geeft de stoel een stoere en tegelijk zachte uitstraling. Het staal van de voet zal ligt meebuigen waardoor de bewegingen van het kind worden opgevangen.

Tel: 0651617506     mail@johannesvandersteen.nl     BTW: NL164306857B01     KvK: 57179913     Rek: NL73 INGB 0681 8377 99